Ta strona używa ciasteczek(cookies), dzięki który nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej

OK

Między niebem i podniebieniem – Szampania

Król Chlodwig przyjął chrzest w 496 roku w Reims, i tak związał dzieje miasta z państwowością francuską i katolicyzmem.

Zbudowana w XII wieku katedra stała się miejscem koronacji królów Francji.
Region był bardzo ubogi, zła, kredowa gleba nie nadawała się do upraw. Mówiło się wtedy o Szampanii „zawszonej”. Tak było kiedyś.
Dzisiaj dawniejsze wady zamieniły się w zalety: kredowa, wapienna gleba nagrzewa się szybko, wchłania wodę i faworyzuje uprawę winorośli w tym regionie, położonym tak bardzo na północy.
Region stał się bogatym zagłębiem rolniczym, a białe musujące wino z klasztornych winnic, udoskonalone przez skromnego mnicha, podbiło cały świat.

PLAN WYCIECZKI:

1

GODZ. 8.00 Wyjazd z Paryża do Reims

Katedra Notre Dame i Bazylika Saint Remi wpisane są na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Porównanie tych dwóch zabytków pozwoli nam na dokładne uchwycenie różnicy pomiędzy stylami gotyckim i romańskim. Zwiedzimy następnie piwnice jednego z największych producentów szampana. Podziemne korytarze wyciosane w skale wapiennej doskonale konserwują setki tysięcy butelek. Po degustacji wyjeżdżamy z Reims w kierunku Epernay.

2

GODZ. 13.30 Obiad

Zjemy tradycyjny obiad w ciekawej restauracji, znajdującej się również w piwnicy, w której kiedyś dojrzewał szampan.

3

GODZ. 15:00 Zwiedzanie winnic

Wyruszymy w objazd winnic, malowniczo położonych na południowych stokach niedużych pagórków, przejeżdżając przez parę uroczych miasteczek, znajdujących się na najbardziej prestiżowej drodze szampana „côte des blancs”. Tam zobaczymy to, co naprawdę konstytuuje uprawę winorośli i produkcję szampana: niezależnych producentów, którzy sami wykonują łączenie młodego wina z różnych lat i parcel. Właśnie ten zabieg zapewnia tożsamość ich winnicy. Choć najczęściej kryje się za tym również tajemnica, przekazywana z pokolenie na pokolenie, która sprawia, że każdy szampan ma swój specyficzny smak i nigdy nie będzie zuniformizowany.

4

GODZ. 18:00 Powrót do Paryża.

Przyjazd do hotelu między 19°° a 20°°, w zależności od korków.

Długość trasy: 335km
Cennik
Skontaktuj się z nami
Imię i nazwisko*:

Mail*:

Telefon*:

Nazwa firmy:

Planowany termin przyjazdu:

Ilość osób:

Branża:

Wiadomość:

zobacz także